Regels voor Verstandig BeleggenVeel beleggers maken de fout zonder plan de beurs te betreden. Onderstaand vind u enkele regels voor verstandig beleggen. Met succes beleggen is nog van veel meer factoren afhankelijk. Hierover vind u meer op deze site.


Wie veel handelt heeft veel transactiekosten. Als u per internet handelt doet u dat middels een broker zoals Binck. Er zijn ook buitenlandse brokers die veelal goedkoper zijn, maar of de service daarbij zo goed is valt te bezien. Kies voor een broker met een goede prijs / kwaliteit verhouding.  


Bespaar op uw transactiekosten.

Beleg nooit zonder strategie. Kies of ontwikkel zelf een goede strategie. Op deze site, maar ook op internet (bijv. deze artikelen) worden regelmatig goede beleggingsstrategieën besproken. Het is bewezen dat consequent beleggen met een strategie succesvoller is dan wanneer u uw handelingen laat afhangen van de markt. Dus verstandig beleggen.


Blijf uw emoties de baas. Of liever nog: schakel emoties uit. U moet zich consequent aan uw strategie houden, wat er ook gebeurd.  Beleg voor de lange termijn. Warren Buffet is rijk geworden met slechts enkele beleggingsbeslissingen per jaar. Goede aandelen, die hij vlgs. bepaalde criteria selecteert, worden door hem vele jaren vastgehouden.


Als het uw bedoeling is om met uw beleggingen over 1 of 2 jaar een grote aankoop te doen, kunt u beter een spaarrekening openen. Ook dat hoort bij verstandig beleggen.


Bent u nog een beginneling op dit gebied, dan raad ik u aan om niet met geleend geld te beleggen. Mocht u een verkeerde inschatting maken dan bent u niet alleen uw geld kwijt maar blijft u ook zitten met een lening die u niet (meer) kunt aflossen. Beleg alleen met geld dat u kunt missen zonder slapeloze nachten te krijgen. 


Belegt u via een bank of broker dan zult u een beleggingsprofiel moeten opgeven. Dit is van belang om te zien wat voor soort belegger u bent. Het is voor uw eigen bescherming. Vooral als u ook in derivaten (opties, futures e.d.) gaat handelen.  


Zet uw geld niet op één fonds. U bent dan overgeleverd aan de koersbewegingen van slechts een fonds en dit kan desastreus aflopen. Een negatief kwartaalbericht kan uw inleg decimeren. Spreiden is dus het devies. Het risico wordt dan verkleind. Spreid dus over verschillende effecten in meerdere sectoren.  


Beleg niet overhaast maar overweeg uw beslissing, uitgaande van uw strategie. Er zijn strategieën waarbij onderzoek naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van het management van een bepaald fonds van belang is.


Mocht u beleggen in een beleggingsfonds, check dan ook of deze voorkomt op de waarschuwingslijsten van de AFM (Autoriteit Financiële Diensten)


Onder verstandig beleggen hoort ook een eventuele belegging in uw eigen huis. Voordat u een huis koopt is het zeer verstandig om op de hoogte te zijn van de actuele hypotheek rente. Misschien is een aflossingsvrije lening voor u interessant? Het blijkt dat op de lange termijn een aflossingsvrije lening gunstiger is dan een lening met vaste rente. Kijk op het internet naar de hypotheek rente stand en hypotheek rente vergelijking. Bent u student, dan zoekt u naar extra voordelen van een studenten lening. Studenten lenen vaak goedkoper. Zo is het ook gesteld bij het zoeken naar goedkoop geld krediet. Goedkoop geld lenen, zonder uw huis als onderpand, is zeker mogelijk. Er zijn meerdere sites op het web waar u een lening vergelijk kan doen. Het is zelfs zo dat u online een lening kunt afsluiten.Succes met verstandig beleggen.

Terug naar Beurstips

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws