Een Reëel Rendement
Veel beleggersdiensten op internet beloven zeer hoge rendementen. Maar geloof mij, daar horen even hoge risico’s bij. Leuk om daarin te stappen als u wat geld over hebt en met zo’n dienst wilt experimenteren, zonder slapeloze nachten te hebben als u alles verliest.


Maar welk rendement mag u eigenlijk als een reëel rendement verwachten? In de afgelopen 10 jaar hebben de aandelenmarkten enkele flinke sprongen gemaakt. Begon u begin 1995 met een volledig mandje AEX aandelen; de AEX stond toen teruggerekend naar euro’s op ca. stand 200, dan zou u in sept. 2000 ca. 250% winst gemaakt hebben, want de top werd bereikt op stand 701.


Daarna begon een forse val naar stand 220. In juli 2007 is die oude top nog steeds niet opnieuw bereikt. Integendeel, terwijl de Dow Jones-index en de Duitse Dax Xetra deze niveau’s van 2007 inmiddels al hebben geslecht, staat de AEX daar nog steeds zo’n 23% onder. In onderstaande grafiek ziet u hoe een aandelenmarkt binnen 10 jaar kan schommelen.

koersgrafiek AEX-index 1987 - 2007

AEX 1987 - 2007.

 

De AEX is een index van ca. 24 fondsen, dat houdt in dat de schommelingen per fonds nog veel sterker kunnen zijn. Hebt u in het ene jaar 30% winst, het andere jaar kan dat 20% verlies zijn.


Ook kan de beurs gedurende vele jaren zijwaarts bewegen. Alles is mogelijk. U als aandeelhouder zal het echter beter doen dan de bewegingen op de beurs, want u ontvangt dividend. Gaat het met een bedrijf goed, dan ontvangt u extra dividend, gaat het slecht dan zal het wat minder zijn, maar bedrijven willen u als aandeelhouder houden, dus er zit meestal wel wat in.


U weet nooit of u op het juiste moment instapt want u kent de toekomstige koersontwikkeling niet. Beter is natuurlijk uw kruit droog te houden tot een forse daling geweest is en de beurs het kalmer aan doet. De kans op een nieuwe stijging is dan weliswaar groot, maar niet zeker.


Uw beleggingshorizon moet ook geen tien, maar minstens vijftien tot twintig jaar zijn. U kunt dan een gemiddeld rendement van tussen de 7 en 12% tegemoet zien. Dat leert het verleden, maar het gezegde blijft: resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Kijken we naar de beursontwikkeling vanaf 1945, dus vanaf de Tweede Wereldoorlog, dan zou over die periode van ca. 60 jaar een gemiddeld rendement van 12% gehaald zijn. Nemen we het rendement van de hele voorgaande eeuw, dan komen we uit op ca. 8%. Beide perioden inclusief dividend. Vergeet niet dat er in die eeuw perioden van lange onbeweeglijkheid voorkwam: na 1929 kwam de beurs gedurende 23 jaar bijna niet van zijn plaats en tussen 1963 en 1982 ook niet.reëel


Voor de actuele AEX samenstelling bezoekt u deze site.

Terug naar Beurstips

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws