Sir John Templeton en zijn Tien Principes


John TempletonAls pionier in zowel financiële investeringen als geestelijke ontwikkelingen, heeft John Marks Templeton een leven besteed dat ruimdenkendheid aanmoedigt. Als hij niet steeds naar nieuwe wegen had gezocht zou hij de vele successen niet hebben kunnen bereiken.


Beginnend met een carrière op Wall Street in 1937, schiep hij een van ‘s werelds grootste en succesvolste beleggingsmaatschappijen. Hij werd door het financiële tijdschrift Money Magazine (Januari 1999) tot de grootste “stock picker” van de wereld en van de eeuw genoemd.

Hij verkocht zijn Templeton fondsen in 1992 aan de Groep Franklin voor $440 miljoen.


Als genaturaliseerde Britse burger die in Nassau (de Bahamas) woonde, werd Templeton in 1987 door Koningin Elizabeth II tot Sir John geridderd voor zijn vele prestaties. Één van die prestaties was de creatie van een van de grootste awards van de wereld, de $1 miljoen-plus-prijs ‘Templeton Prize for Progress Toward Research or Discoveries about Spiritual Realities’ (afgekort de Templeton Prize), die sinds 1972 jaarlijks in Londen wordt uitgereikt. Deze award wordt gezien als de religieuze tegenhanger van de Nobelprijs. In 2007 werd de prijs toegekend aan de Canadese filosoof Charles Taylor.


Daarnaast geeft hij, middels de  John Templeton Foundation, ongeveer $60 miljoen per jaar weg aan projecten, universiteitscursussen, boeken en essays die gaan over de voordelen van samenwerking tussen wetenschap en godsdienst.

 

Beleggingsprincipes van John Tepleton.

1. Beleg met het oog op reëel rendement

De ware doelstelling voor elke lange termijn belegger is een maximaal totaal beleggingsrendement na belastingen.

 

2. Sta open voor vernieuwing

Houd nooit vast aan een bepaald type vermogen of een bepaalde selectiemethode. Probeer flexibel, onbevooroordeeld en sceptisch te blijven. Topresultaten op lange termijn worden alleen behaald door over te schakelen van populaire naar impopulaire aandelen bij uw keuze, en door uw selectiemethoden te wijzigen.

 

3. Doe nooit mee met de massa

Indien u dezelfde waarden koopt als anderen behaalt u dezelfde resultaten als anderen. Buitengewone prestaties zijn alleen mogelijk door anders te beleggen dan de massa doet. Kopen wanneer anderen vertwijfeld verkopen en verkopen wanneer anderen gretig kopen, vereist de grootst mogelijke zelfbeheersing en levert de grootst mogelijke beloning op.

 

4. Alles is in beweging

Bear markets zijn altijd tijdelijk. Bull markets ook. Aandelenkoersen stijgen doorgaans een tot twaalf maanden voor het dieptepunt van de conjunctuurcyclus en vice versa. Als een bepaalde bedrijfstak of type aandeel in trek raakt bij beleggers, zal die populariteit altijd van tijdelijke aard blijken te zijn. En wanneer de populariteit is weggeëbd, kan het jaren duren voordat ze weer terugkomt.

 

5. Vermijd wat in trek is

Wanneer een bepaalde methode voor het selecteren van aandelen populair wordt, schakel dan over op impopulaire methoden. Te veel beleggers kunnen elke selectiemethode of iedere formule voor markettiming doen mislukken.

 

6. Leer van uw fouten

De woorden 'Ditmaal is het anders' behoren tot de meest kostbare uit de geschiedenis van de beurs.

 

7. Koop in tijden van pessimisme

De tijd waarin het pessimisme zijn hoogtij viert is de beste tijd om te kopen, en v.v. Oftewel: Succesvol beleggen is gemakkelijk: je moet kopen van pessimisten en verkopen aan optimisten.

 

8. Spoor w aardevolle aandelen en koopjes op

Op de aandelenmarkt kunnen alleen koopjes worden behaald door te beleggen in datgene wat de meeste beleggers verkopen.

 

9. Zoek w ereldwijd

Om te voorkomen dat op het verkeerd moment alles op een kaart wordt gezet, zou elke belegger zijn investeringen moeten spreiden.

 

10. Niemand kan alles weten

Een belegger die over alle antwoorden denkt te beschikken, heeft zelfs de vragen niet begrepen.


Met dank aan Sir John Templeton.





Terug naar Beurstips

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws