Duurzaam Beleggen in Duurzame Beleggingsfondsen


Onder duurzaam beleggen verstaat men zowel groen beleggen als ethisch beleggen.

Uit onderzoek van de Postbank blijkt dat ca. 60% van de Nederlandse particuliere beleggers geïnteresseerd is duurzaam beleggen en velen onder hen neemt dan zelfs genoegen met een lager rendement van 1 à 2%.

De markt in duurzaam beleggen blijkt sterker te groeien dan beleggen in de traditionele waarden. Het totale vermogen dat particulieren momenteel in deze markt hebben belegd bedraagt tegen de 3 miljard euro.


In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd leveren beleggingen in duurzame beleggingsfondsen hetzelfde rendement op als in de “gewone” beleggingen. Alleen de door de Nederlandse overheid als groen erkende fondsen leveren iets minder op, maar dat wordt weer goed gemaakt door het belastingvoordeel. Het mes snijdt dus aan twee kanten: beleggen in duurzame beleggingsfondsen geeft een aantrekkelijk rendement én de belegger dient daarmee tevens milieu en maatschappij.


batterij zonnecellen

De markt van duurzaam beleggen zal in de toekomst sterk worden vergroot als meer particulieren en instellingen inzien dat de rendementen niet achterblijven ten opzichte van niet duurzame beleggingen.


Indien u overweegt om in deze markt in te stappen, dan is vooraf informatie inwinnen van belang. Omdat aan “duurzaam beleggen” (nog) geen wettelijke voorwaarden zijn gekoppeld kan ieder fonds zich “duurzaam” noemen.


Een bank die momenteel goed bezig is is de ASN-bank, die ook nog op een “gewone” rekening momenteel de hoogste rente vergoed. Meer hierover op hun site. De bank heeft meerdere duurzame beleggingsfondsen.


Een andere site die u veel informatie biedt is deze. Hier kunt u o.a. “De duurzaam Geld Gids” downloaden en u abonneren op een gratis nieuwsbrief.


Op de site van Morningstar staan artikelen met veel info over o.a. duurzame beleggingsfondsen voor de geïnteresseerde belegger.


"Kernenergie overbodig" is een verhandeling dat aangeeft dat de wereld zonder kernenergie kan. U kunt het hier downloaden. Persoonlijk vindt ik dat echte politieke wil ontbreekt zolang de grote energiebedrijven nog steeds goud geld verdienen aan oliewinning.

Terug naar Beurstips

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws