Beurscorrectie

04-08-2007De oorzaken van de huidige beurscorrectie kunnen als volgt worden samengevat.


De aandelenmarkten hebben opnieuw een onrustige week gekend. Verreweg de meeste aandelenfondsen moesten per saldo inleveren. Een van de oorzaken moet gezocht worden in de VS, waar naast een al lange tijd voortdurende malaise op de woningmarkt het nu ook ineens moeilijker geworden is om geld voor overnames te lenen. Juist het vele overnamenieuws heeft de aandelenkoersen de afgelopen periode omhoog gestuwd. Private equity bedrijven plegen voor hun gewenste overnames veel geld te lenen hetgeen zij dan in de aangekochte bedrijven stoppen om deze winstgevend te maken. Vervolgens kunnen deze bedrijven dan óf een beursnotering aanvragen óf zij worden met veel winst verkocht. Beleggers in de hele wereld zijn nu angstig geworden door de veel strengere voorwaarden op de kredietmarkten. Door deze voorwaarden worden de lasten voor de aangekochte bedrijven hoger en dus de winstvooruitzichten kleiner. Dit is de belangrijkste oorzaak van de beurscorrectie.


beurscorrectiepijl

In de VS neemt het aantal gezinnen dat problemen heeft met de betaling van hun hypotheekrente toe. In absolute zin gaat het om een kleine aantallen, maar alleen al de berichtgeving hierover in de pers draagt bij aan de marktnervositeit. Veel woningen zijn in de afgelopen maanden in waarde gedaald waardoor kredietbanken extra zekerheid eisen. Objectief gezien is dit geen reden waarom dit zou moeten bijdragen aan een koersval.


Dat de olieprijs opnieuw een record beleefde kan tevens bijgedragen hebben aan de beurscorrectie. Maar in het verleden hebben de financiële markten hier slechts kort op gereageerd. De markt is er gewend aan geraakt en de markt weet ook dat zowel olieprijzen als grondstoffenprijzen voorlopig hoog blijven.

 

Toch hebben bovenstaande situaties nervositeit in de markt gebracht en beleggers doen besluiten om hun aandelen van de hand te doen. Een beurscorrectie. Het is een emotioneel sneeuwbaleffect. Ineens lijkt het riskant om in aandelen te gaan. Dan, indien de wind is overgewaaid en blijkt dat de markt de problemen in voldoende mate heeft verwerkt komen er langzaam weer kopers. Dit omslagmoment is niet ver weg meer. De inflatie in Europa is nog steeds laag en als de Europese economische groei binnenkort op zijn top is, zoals verwacht wordt, dan zal de rente stabiliseren.  Het is dan ook niet onverstandig om tijdens een beurscorrectie voorzichtig uw portefeuille weer aan te vullen.

Naar Archief

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws