Uw Beleggersprofiel
Hoeveel risico wilt u lopen, ofwel welke risico's wilt u aanvaarden? Speelt u het zo veilig mogelijk of wilt u  best eens wat in opties of zelfs op de goederentermijnmarkten doen? Hebt u een lange termijn visie?

Heel belangrijk is of u tegen verlies kunt, of raakt u snel in paniek? Op tijd uw winst (of verlies) nemen is beter dan wachten op nog hogere koersen (of tot de markt keert). Dit alles bepaalt uw beleggersprofiel.


Sparen is over het algemeen vrij eenvoudig, beleggen in effecten vereist het nauwlettend volgen van ontwikkelingen.

Het kiezen van een belegging is afhankelijk van uw financiële omstandigheden (inkomensgrootte e.d.), uw gezinssamenstelling, leeftijd, enz.

Hebt u een hypotheek? Zo ja, is het een hypotheek met vaste rente of een aflossingsvrije hypotheek?

Bent u conservatief of speculatief ingesteld?

Bent u intensief met uw beleggingen bezig, of bent u meer het passieve type en wacht u geduldig op de rente en dividendenuitkeringen met slechts een incidentele mutatie in uw beleggingsportefeuille?

Bent u voor een bepaald deel van uw levensonderhoud afhankelijk van uw beleggingsopbrengsten? Of is voor u een vaste jaarlijkse opbrengst niet zozeer een vereiste, zodat uw rendementen van jaar tot jaar mogen verschillen?


De goede vermogensbeheerder zal van u een beleggersprofiel eisen voordat ook maar een cent van uw vermogen wordt belegd. Maar als u zelf belegd is het zelf opschrijven van uw beleggersprofiel beslist noodzakelijk.


Uitgaande van bovenstaande gegevens zijn de beleggers in meerdere categorieën in te delen:

 

a. De conservatieve belegger verkiest beleggingsinstrumenten met een minimaal verliesrisico. Veelal moet deze belegger voor een belangrijk deel leven van de opbrengsten uit zijn beleggingen. Omdat hij vooral obligaties en goede solide aandelen in zijn portefeuille heeft en weinig wijzigingen in zijn portefeuille aanbrengt, behoort hij tot de passieve beleggers.

 

b. De wat meer speculatief ingestelde belegger kan naast een 'conservatieve' portefeuille (vermogensgroei) ook een bedrag reserveren waarmee hij bereid is grotere risico's te nemen. Hiermee zal hij actief op de optiebeurs of in speculatieve aandelen opereren.

 beeldschermen met koersgrafieken

c. De echte speculant hoopt op een explosieve groei van zijn kapitaal en belegt in opties, futures, vreemde valuta's of misschien in de (voor kleine particuliere beleggers) zeer risicovolle goederentermijnmarkten.

 

Ook blijkt de leeftijd voor een groot deel bepalend voor het gedrag van de belegger. De jonge belegger is bereid grote risico's te nemen (met vaak alle gevolgen van dien) terwijl de 'middle ager' meer op vermogensgroei uit is en daarbij bereid is slechts een beperkt risico te lopen.


De oudere belegger die veelal naast AOW / pensioen nog extra inkomsten wenst, zal een duidelijk conservatiever beleggingsbeleid voeren. Uw mentaliteit is eveneens van groot belang. U moet het vermogen bezitten om verliezen te aanvaarden; geen enkele belegger (vooral de actieve) maakt altijd winst. Zo nu en dan zal verlies geaccepteerd moeten worden.


Wanneer u in staat  bent verliezen te beperken en winsten zo ver mogelijk te laten oplopen is dat een zeer goed resultaat. Het is dan ook verstandig met discipline een vooraf gekozen of ontwikkelde methode te volgen. Bedenk daarbij steeds, dat succes nimmer gegarandeerd kan worden.


Ga niet in op zgn. gouden tips, waarmee mensen u benaderen. Doe in het begin ervaring op met kleine bedragen. Het is niet verstandig met duur geleend geld (bijv. persoonlijke lening) te beleggen, vooral niet indien u korte termijn winst voor ogen heeft.

Indien u een lening bezit, ga dan op het web uw lening vergelijken of uw krediet vergelijken. Goedkoop geld lenen kan mogelijk zijn.


Bezit u een eigen huis, dan kan het wel interessant zijn een eventuele overwaarde aan effectenbelegging te besteden. Het is wel verstandig een beleggingsstrategie uit te stippelen, waaraan u zich strikt dient te houden. Er kan ook niet genoeg op gewezen worden dat u moet leren op tijd verlies te nemen. Staat u binnenkort voor een hypotheek rente wijziging, dan is het bijhouden van de actuele hypotheek rente stand een must. Ga via het web de hypotheek rente vergelijken. Misschien kunt u overgaan op een aflossingsvrije lening. Op de lange termijn blijkt een aflossingsvrije hypotheek goedkoper dan een hypotheek met vaste rente.


Vergroot uw kennis. Wilt u actief handelen, dan is het dagelijks volgen van financieel-economische berichtgeving een 'must'. U krijgt dan gevoel voor de richting van de markten en de invloeden hierop. Het internet en deze site bieden ruime mogelijkheden.


Maak een beleggingsplan. Hierin staan de fondsen waarin u belegt. Houdt hierbij altijd een groot gedeelte van uw kapitaal in contant geld in reserve, investeer dus nooit uw hele kapitaal op de beurs.


Neem bovenstaande punten in overweging bij het invullen van uw beleggersprofiel.

 

Terug naar Beurstips

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws