Beleggen en RisicoIedere belegger weet het: bij beleggen hoort het nemen van risico. Wilt u geen risico nemen, dan is beleggen niets voor u en kunt u uw geld beter op een (laagrentende) spaarrekening zetten. Of u kiest voor een belegging die u een gegarandeerd hoog garantieniveau biedt.


Ook bij deze laatste zal het rendement laag zijn. Bij lage rendementen loopt u wel het risico dat uw geld door de jaren heen minder waard wordt indien het totale netto rendement lager ligt dan de som van inflatie + vermogensbelasting. Gaat u beleggen dan weet u dus dat u risico loopt.


Belegt u alleen in aandelen dan is de kans op een groot verlies aanwezig. Kijk naar de betreffende perioden van koersdalingen in de vorige eeuw en de eerste jaren van deze eeuw en u weet wat ik bedoel. Het risico wordt wel kleiner naarmate uw aandelenbelegging zich over vele jaren uitstrekt.


Een beleggingshypotheek strekt zich meestal uit over 30 jaar. Kijken we nu naar de aandelenmarkt in Nederland vanaf 1900, dan zien we dat er in die periode geen enkele 30-jaars-periode is geweest waarbij uiteindelijk een negatief netto rendement is ontstaan. Dit ter geruststelling voor de lezer die nu zo’n hypotheek bezit. Maar ik kijk hierbij terug en dat zegt niets over de toekomst. Kijken over kortere perioden, zeg 10 jaar, dan komt een negatief netto rendement wel voor.


AEX grafiek 1989 tot feb. 2008Op 4 september 2000 stond de AEX met een hoogste stand aller tijden op 701,56 en op het moment van dit schrijven (feb. 2008) rond de 450. Dat is in zeven jaar nog altijd ca.35% lager. Een belegging die alleen is gebaseerd op het verloop van de AEX-index is dus risicovol. U hebt waarschijnlijk wel vaak horen zeggen dat hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Dat klopt inderdaad, echter er bestaan (beleggings-)fondsen die ondanks een laag risico een behoorlijk rendement of dividend leveren.


U kunt ook onnodig risico lopen. In het artikel “7 Beleggingstips Voor Beginners” heb ik al het gebrek aan spreiding en het toelaten van emoties aan de orde gesteld. Daarnaast is valutarisico eveneens een risicofactor van belang. Belegt u in niet-euro waarden, zoals de dollar, dan kan een belegging in de VS door een dalende dollar u een flink verlies bezorgen. Ook een investering in de in Nederland gevestigde multinationals, zoals Philips, kan bij zakkende dollar in waarde afnemen. De dollar is al enkele jaren in een dalende trend t.o.v. de euro. Neem dit risico mee in uw beleggingsbeslissingen.

Terug naar Beurstips

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws