Beleggingsadviezen en uitspraken van Peter Lynch
Enkele beleggingsadviezen en itspraken van Peter Lynch, die tot 1990 verbonden is geweest  aan het Amerikaanse beleggingsfonds Fidelity. 'Beleggen in iets dat je niet begrijpt, is het domste wat je kunt doen. Hou de fundamentele gegevens in de gaten: (zie onder)).


Welke producten maakt het bedrijf?

Wie zijn de concurrenten?

Wat zijn de afzetgebieden?

Wie zijn de toeleveranciers?

In welke landen zijn de belangen opgebouwd?

Hoe wordt het bedrijf geleid?

Is er een bedrijfsplan en hoe ziet de balans er uit?


En vooral: Is er een competent management?'


'Heeft u eenmaal voor een aandeel gekozen, blijf daar dan bij. Ik behaalde de beste resultaten met aandelen die ik vijf jaar en langer in portefeuille hield'.


Over beleggen in de emerging markets geeft Peter Lynch de volgende beleggingsadviezen:

'Alleen als u zelf in zo'n land werkt en dus politiek en economisch behoorlijk geïnformeerd bent, is het te overwegen'.


'Als u toch in het diepe wilt springen, doe het dan met een beleggingsfonds dat belegt in alle opkomende markten en blijf er ten minste tien jaar in zitten.

Een andere mogelijkheid is direct beleggen in aandelen van westerse bedrijven die in die landen actief zijn, zoals Coca-Cola, McDonald's en General Motors.'


Peter Lynch

Peter Lynch gaat verder:

'Voor Nederland zijn Unilever en Philips een goede keus. '

Het lang genegeerde goud, dat nu al enkele jaren een stijgende koers ondergaat,  ziet hij voor de lange termijn tien, vijftien jaar - als een goede belegging:

'De vraag naar goud zal alleen maar toenemen wanneer landen als China, rijker worden. De productie van goud daarentegen neemt af'.

 

Nog meer beleggingsadviezen van Peter Lynch:

'Beleggen in aandelen als onderdeel van uw financiële planning heeft alleen zin als u het eenvoudig houdt. Kies niet meer dan vijf bedrijven. Concentreer u niet op de blue chips (de grootste actieve aandelenfondsen), maar zoek kleine bedrijven met groeipotentieel.

Heeft u aandelen in de hotelbranche, kijk dan naar de bezettingsgraad. Heeft u belangen in een krantenconcern, kijk dan naar het aantal advertenties. Dat zijn belang­rijke economische factoren waarmee u iets kunt doen. Maar wanneer de beweeglijkheid van de beurs u slapeloze nachten bezorgt, beleg dan niet zelf in aandelen, maar ga in een beleggingsfonds.'


Volgens Peter Lynch kan iedere belegger verdienen aan aandelen mits hij vertrouwen heeft in het kapitalisme, er zeker van is dat een bedrijf winst zal gaan maken, geduld heeft en bereid is zijn huiswerk te maken. 'Met aandelen is het net als met kinderen. Als u ze niet aankunt, moet u ze niet nemen.'

 

Terug naar Beurstips

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws