Buffett bewaart geheim

Bron: Nieuwsbrief Wilgenhaege., juli 2007.


Warren Buffett, ’s werelds meest prominente belegger, beschikt over een ongekende uitstraling die beurskoersen doet bewegen. De profeet weet daar overigens op een unieke manier mee om te gaan. Met een verkapte doodsbedreiging aan al te nieuwsgierigen, zo bleek uit zijn recente nieuwsbrief.

 


Warren BuffettDe bijna 77 jaar oude Buffett geniet grote autoriteit bij de aandeelhouders van zijn beleggingsmaatschappij, Berkshire Hathaway. De volgende vergelijking geeft u een idee waarom dat zo is: wie in 1965 $10.000 investeerde in Berkshire Hathaway heeft nu een waarde van $50 miljoen opgebouwd. Ter vergelijking: een toenmalige investering van $10.000 in de S&P-index zou nu uitkomen op een half miljoen. Bij Buffett zit een belegger dus honderd keer beter.

 


Wat Buffett vertrouwt...


Dat gegeven is geen geheim in de beleggerswereld. De jaarlijkse nieuwsbrief van Buffett aan de aandeelhouders wordt daarom gelezen door een zeer groot publiek. In de nieuwsbrief worden de aandelen genoemd die Berkshire Hathaway in portefeuille heeft. “Wat Buffett vertrouwt wordt goud!”, zo denken veel beleggers. Zij kopen de aandelen waarin Buffett geïnteresseerd blijkt te zijn. Als gevolg hiervan gaan de koersen stijgen. In dat opzicht blijkt de belangstelling van Buffett te werken als een self-fulfilling prophecy. De voorspelling van waardestijging zet deze stijging werkelijk in gang.

 

Doodschieten.


Maar Buffett schreeuwt zijn voorkeuren bepaald niet van de daken. Het liefst koopt hij aandelen in de anonimiteit. De kans op onderwaardering is dan namelijk het grootst. Andere beleggers moeten dus niet te vroeg ontwaken en ook die fondsen gaan kopen, die Buffett op het oog heeft. Want Buffett wil geen winstje incasseren maar stevige winst. Dit jaar hield hij de namen geheim van twee aandeelfondsen waarin Berkshire Hathaway posities opbouwt. Buffett schreef: ‘Ik zou ook die namen best aan u willen vertellen, maar alleen als ik u daarna mag doodschieten.’ De brieven van the Chairman zijn nooit saai.

Naar Archief

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws