Amerikaanse belegger zoekt de markt in Europa


Het gaat goed met de economie in Europa en dat weerspiegelt zich in de huidige opwaartse trend van de aandelenmarkten. Door aanpassing van het belastingstelsel, arbeidshervormingen  en goede scholing van werknemers kunnen bedrijven beter internationaal concurreren.


Vanuit Amerika neemt de vraag naar Europese aandelen dan ook toe ten koste van de emerging markets. Deze laatsten geven weliswaar een hoger rendement, maar de risico’s zijn navenant. De Chinese effectenbeurzen beginnen steeds meer op een zeepbel te gelijken terwijl de Europese aandelen een voortdurend rustige klim laten zien, waar (nog) geen eind aan lijkt te komen.


De risico’s voor beleggingen in Europa zijn ook veel lager dan in de emerging markets. De verwachtingen voor de groei binnen de EU blijven onverkort positief terwijl de groei in de VS afneemt. In het 1e kwartaal van 2007 groeide de VS-economie met slechts 0.7% (op jaarbasis) terwijl in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog 5,6% werd gehaald. Oorzaken zijn de toegenomen vraag naar importen, de blijvende  malaise op de huizenmarkt  en afnemende investeringen van het Amerikaanse bedrijfsleven.


Voor de rest van 2007 wordt een licht herstel verwacht. De Europese economische vooruitzichten zijn daarentegen nog steeds bijzonder goed. In het eurogebied wordt voor heel 2007 een groei van 2,5% en voor 2008 2,2% verwacht. De werkloosheid zal naar verachting volgend jaar onder de 7% uitkomen, het laagste niveau sinds 25 jaar. In Nederland kan het optimisme onder ondernemers ook niet stuk. De uitvoer zal in 2007 naar verwachting met 12% stijgen, de hoogste stijging sinds 2000.


Vanuit diJean-Claude Trichett perspectief gezien mag verwacht worden dat de vraag naar Europese aandelen vanuit de VS zal toenemen. Vooral ook, omdat de koers-winstverhouding in Europa met gemiddeld 14 lager ligt dan de gemiddelde 16 in de VS. De ECB (Europese Centrale Bank) onder Jean-Claude Trichet, kan door de forse groei echter genoodzaakt zijn middels renteverhogingen op de rem te trappen om de inflatie in toom te houden. Het laatste inflatiecijfer in de EU bleek met 1,9% nog net iets beneden de kritische grens van de ECB van maximaal 2% te liggen, maar als de economie in het huidige tempo doorstoomt zijn hogere renten te verwachten.


Dit kan in 2008 de groei wat temperen. De euro blijft onveranderd hard. Analisten verwachten een niveau van $ 1,40 voor een dollar tegen het einde van 2007.  Naast een goed rendement op de Europese aandelenmarkten kan de Amerikaanse belegger dus ook nog valuta-winst overhouden.


Naar Archief

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws