7 Stappen naar Rijkdom; Wordt Financieel Onafhankelijk


Vergeet niet dat rijkdom maar betrekkelijk is. Het betekend niet noodzakelijkerwijs “miljonair” zijn, maar veel meer financiële onafhankelijkheid. Wanneer ben je financieel onafhankelijk? Het CBS geeft op zijn website de volgende omschrijving:


Iemand is financieel onafhankelijk wanneer zijn/haar netto jaarinkomen, bestaande uit inkomen uit arbeid en eigen onderneming en uitkeringen inkomensverzekeringen hoger is dan het bedrag van de lage-inkomensgrens. Deze bedroeg in 2004 ongeveer 10.300  euro.
De uitkeringen inkomensverzekeringen omvatten uitkeringen in verband werkloosheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioenuitkeringen. Uitkeringen sociale voorziening (onder meer de Bijstandsuitkering), huursubsidie, kinderbijslag en ontvangen partneralimentatie dragen niet bij tot financiële  onafhankelijkheid. Om deze inkomensgrens ook te kunnen hanteren voor eerdere jaren is het inkomen uitgedrukt in het prijspeil van 2004.


In het kort zou ik zeggen: je bent financieel onafhankelijk als je netto inkomen uit investeringen gelijk of meer is dan het netto inkomen uit loondienst.

De belangrijkste reden dat de meeste mensen zich niet financieel onafhankelijk kunnen noemen is omdat zij geen goed omschreven financieel plan hebben. Dus onze 1e stap is:

 

Stap 1: Ontwikkel een goed omschreven financieel plan.

Alleen maar zeggen dat u welvarend wilt zijn is niet voldoende. U moet een werkbaar plan uitdenken en dit vervolgens opschrijven. Dit opgeschreven plan dwingt u om tot actie over te gaan.

Bereken hoe hoog uw verdiensten moeten zijn en onderzoek hoe u moet investeren. Uw verdiensten moeten tegemoet komen aan uw uiteindelijke doelen, uw dromen.

Bereken hoeveel u minimaal nodig hebt voor uw vaste (woon-)lasten en uw kosten van levensonderhoud.

Alles wat u meer verdient komt ten goede aan uw investeringen.

 

Stap 2: Spaar, spaar en…..spaar.ik ben financieel onafhankelijk

Maak van sparen een gewoonte. Open een rekening voor noodgevallen opdat u niet uw besparingen en investeringen daarvoor hoeft aan te breken. Probeer om van iedere ontvangen euro de helft te sparen. Mocht u geld nodig hebben; zoek dan naar goedkoop geld lenen, lenen vergelijken, hypotheek rente vergelijken en evt. een online lening afsluiten.

 

Stap 3: Wees geen reclamebord voor dure designkleding, schoenen, zonnebrillen of juwelen. Laat ook niet toe dat uw woon- en autolasten uw budget opblazen. Leef goedkoop.

 

Stap 4: Koop nooit op krediet. Voor uw normale levensonderhoud hebt u geen creditcards nodig. Één creditcard is genoeg voor als het echt niet anders kan. Met creditcards bouwt u schuld op en het  vermindert de hoeveelheid cash voor andere zaken zoals goede investeringen. Wilt u toch lenen, dan is het zinvol op het internet te zoeken naar goedkoop geld lenen, lenen vergelijken, online lening afsluiten enz. Indien u een hypotheek wenst, kijkt u dan vooral naar de actuele hypotheekrente. Het blijkt dat aflossingsvrij lenen goedkoper is, over meerdere jaren, dan een rentevaste lening. U kunt op het web de hypotheekrente vergelijken, de hypotheek rente stand bijhouden en zelfs een online lening afsluiten. Studenten kunnen veelal nog goedkoper terecht. Ook zij kunnen op het web lenen vergelijken en ook een studenten lening online afsluiten.

 

Stap 5: Laat uw geld voor u werken.

Met geld maakt u geld.  Open een rekening bij een beleggingsmaatschappij waar u geen aankoopkosten of een andere commissie hoeft te betalen. Let daarnaast op de beheervergoeding. Bouw een goed gespreide portefeuille op en u kunt hiermee ca. 8% tot 10% jaarlijks op uw investeringen op de lange termijn verwachten.

 

Stap 6: Start uw eigen onderneming. 

Verreweg de meeste miljonairs zijn “self-made” en driekwart van hen zijn ondernemers. De andere kwart zijn professionals zoals doctoren en accountants. In de VS is ondernemen de belangrijkste activiteit die tot welstand leidt. Indien u een internet onderneming wilt beginnen kunt u hier een goede start maken.

 

Stap 7: Vergaar professioneel advies.

Een goede financieel planner kan u helpen met de juiste samenstelling van uw beleggingsportefeuille. Het is belangrijk dat u een goede vertouwde band opbouwt met iemand die de juiste kennis heeft op dit gebied. Goed beleggen vereist de nodige expertise. Hij is uw adviseur en u beslist. Laat een adviseur echter niet uw portefeuille beheren als u dat niet kunt betalen. Meestal geven ze u eenmalig een goed advies over de inhoud van uw portefeuille bij een eenmalige betaling.


Begin en wordt financieel onafhankelijk.Terug naar Beurstips

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws